לרובנו יש את הילד הפנימי בתוכנו – חלק שברירי ואמוציונלי שנמצא עמוק בתודעה שלנו. העבודה עם הילד הפנימי היא קריטית על מנת לבנות גבולות אישיים חזקים ולהגן על עצמנו מבחינה רגשית. במאמר זה נבחן כיצד הבנה והתחברות לילד הפנימי תורמת להצבת גבולות בריאים ולהעצמה רגשית. נשתמש במחקרים ותובנות פסיכולוגיות כדי להבין את הצורך בגבולות אישיים ואת תפקיד הילד הפנימי ביצירת חיים מאוזנים ובריאים.
מחקר מאוניברסיטת קליפורניה מצא כי אנשים שמכירים בעבודה עם הילד הפנימי שלהם מצליחים לשפר את יכולתם להציב גבולות אישיים בצורה ברורה ויעילה, מה שמחזק את תחושת הביטחון העצמי והשלווה הפנימית.
הבנת הילד הפנימי והחשיבות של גבולות אישיים
מי הוא הילד הפנימי?
הילד הפנימי הוא החלק בתוכנו שמחובר לרגשות שלנו, לזיכרונות ילדות ולפגיעות הרגשית שחווינו במהלך חיינו. הוא מייצג את החוויות שעברנו ואת התחושות שנשארו עמוק בתודעה שלנו. ההבנה של הילד הפנימי מאפשרת לנו להכיר ברגשות הללו, לתת להם מקום ולשחרר אותם באופן בריא. העבודה עם הילד הפנימי היא תהליך של ריפוי עצמי שמחזק את תחושת השייכות והמשמעות בחיינו.
מיכל, אישה בת 35, הבינה שבעקבות חוויות ילדות קשות היא נמנעת מלהציב גבולות במערכות יחסים קרובות. לאחר שהחלה לעבוד עם הילד הפנימי שלה, היא למדה להכיר בצרכים הרגשיים שלה והחלה להציב גבולות מתוך מקום של כבוד עצמי ואהבה עצמית.
הצורך בגבולות אישיים והקשר לרגשות הילד הפנימי
גבולות אישיים הם המנגנון שמאפשר לנו להגדיר מה מקובל ומה לא, וכיצד אנו מונעים מעצמנו להיפגע ממערכות יחסים בלתי בריאות. כאשר אין לנו גבולות ברורים, הילד הפנימי שלנו עלול להרגיש חשוף לפגיעות ולכאב. עבודה על הצבת גבולות אישיים היא הדרך לשמור על הילד הפנימי ולספק לו את ההגנה שהוא זקוק לה.
איך לעבוד עם הילד הפנימי כדי להציב גבולות בריאים?
הכרה ופיתוח מודעות לרגשות הילד הפנימי
כדי להציב גבולות בריאים, עלינו קודם להכיר ברגשות הילד הפנימי ולתת להם מקום. מחקרים מראים כי הכרה ברגשות ושיתוף רגשי מסייעים בהפחתת רמות הלחץ ומגבירים את תחושת החוסן הרגשי. ניתן להשתמש בטכניקות כמו מדיטציה, כתיבה ביומן, ודיבור עצמי חיובי כדי להבין מה הילד הפנימי זקוק לו ולהגיב בהתאם.
הצבת גבולות כפעולה של אהבה עצמית
עבודה עם הילד הפנימי כוללת הצבת גבולות מתוך מקום של אהבה וכבוד לעצמנו. גבולות אינם מיועדים להרחיק אנשים אחרים, אלא להגן עלינו מפני פגיעות רגשיות ולהעניק לילד הפנימי שלנו תחושת ביטחון. תרגול אמירת "לא" בצורה חיובית ובניית תחושת ערך עצמי שמחזקת את היכולת להציב גבולות הם כלים חשובים בתהליך זה.
מחקרים מצביעים על כך שהצבת גבולות אישיים ברורים קשורה לשיפור ברווחה הנפשית ולהגברת תחושת השליטה בחיים.
השפעת גבולות אישיים על מערכות יחסים
גבולות אישיים כמפתח למערכות יחסים בריאות
הצבת גבולות אישיים היא אחת הדרכים החשובות ביותר לבניית מערכות יחסים בריאות ומכבדות. כאשר אנו מציבים גבולות, אנו משדרים לאחרים מה מקובל עלינו ומה לא. זה מונע תחושות של ניצול ומסייע ליצור תחושת ביטחון במערכות היחסים שלנו. מחקרים מצביעים על כך שאנשים עם גבולות בריאים נוטים להיות במערכות יחסים יציבות ומאושרות יותר.
דוגמה נוספת: יעל, שהחלה להציב גבולות במערכת היחסים שלה עם בן זוגה, דיווחה על שיפור משמעותי בתחושת ההערכה העצמית והפחתה במתח ביחסים. בן זוגה הבין יותר טוב מהן הציפיות שלה, והקשר ביניהם הפך להיות מכבד ובריא יותר.
התמודדות עם אתגרים בהצבת גבולות במערכות יחסים
הצבת גבולות במערכות יחסים יכולה להיות מאתגרת, במיוחד כאשר יש פחד מדחייה או תגובה שלילית מצד הסביבה. חשוב ללמוד כיצד להציב גבולות בצורה אסרטיבית אך אמפתית. תרגול תקשורת בלתי אלימה ושיתוף רגשות במסגרת קבוצת תמיכה יכולים לסייע בהתמודדות עם האתגרים הללו ולבנות מערכות יחסים כנות ומבוססות על כבוד הדדי.
"הצבת גבולות היא אמנם פעולה מאתגרת, אך היא מאפשרת ליצור מערכות יחסים מבוססות על כנות והערכה הדדית, אשר מחזקות את תחושת הביטחון והקשר." (ד"ר נעמי לוי, מומחית לפסיכולוגיה חברתית)
הצבת גבולות כחלק מתהליך ההחלמה בשיטת 12 הצעדים
בתוכנית 12 הצעדים, ישנה התייחסות רחבה להצבת גבולות אישיים כחלק מתהליך ההחלמה. הצבת גבולות היא חלק מההכרה בצרכים שלנו ומהשאיפה להגן על עצמנו מבחינה רגשית. לדוגמה, בצעד הרביעי בתוכנית, שבו אנו מבצעים חשבון נפש אישי, ניתן לזהות את המקומות שבהם הגבולות שלנו נפגעו בעבר וכיצד ניתן להציב אותם מחדש מתוך מקום של כבוד עצמי ואהבה.
דוגמה של דנה, משתתפת בתוכנית 12 הצעדים, הצליחה להציב גבולות אישיים כחלק מתהליך ההחלמה שלה. היא למדה לומר "לא" בסיטואציות שבהן הרגישה ניצול, וכתוצאה מכך חשה חיזוק בתחושת הערך העצמי שלה.
כלי נוסף: במסגרת הצעד השביעי בתוכנית 12 הצעדים, המשתתפים מבקשים עזרה מהכוח העליון במטרה להעצים את היכולת שלהם להציב גבולות בריאים. עבודה זו יכולה לסייע להרגיש מחוזקים יותר ולשמור על הגבולות גם בסיטואציות מאתגרות.
סיכום:
הילד הפנימי שלנו זקוק להגנה ולתמיכה, וזו מתבצעת באמצעות הצבת גבולות אישיים בריאים. בעזרת הבנה והתקרבות לרגשות הילד הפנימי, נוכל להציב גבולות מתוך אהבה וכבוד לעצמנו, וליצור מערכות יחסים מכבדות ובריאות. בתהליך זה, שיטת 12 הצעדים מציעה כלים משמעותיים להעמקת ההבנה העצמית ולחיזוק תחושת הביטחון האישי.
הצטרפו לתהליך שיביא לשינוי אמיתי בחייכם
הצבת גבולות אישיים מתחילה מהבנה והכרה בעצמנו ובצרכים הרגשיים שלנו. אם אתם מרגישים שהגיע הזמן להתחיל להגן על הילד הפנימי שלכם ולחזק את תחושת הביטחון העצמי, אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לקורס 12 הצעדים של מכללת טריותרפיה. המרצים חנן סלוק ובני יעקב, בעלי ניסיון רב בשיטת 12 הצעדים ופסיכותרפיה, יעניקו לכם כלים מעשיים לשינוי חיים וקהילה תומכת שתלווה אתכם בדרך להחלמה ולהעצמה אישית. התחילו את המסע שלכם היום ובנו חיים מלאי ביטחון, כבוד עצמי ושקט נפשי. הירשמו עכשיו ותחוו את השינוי שאתם ראויים לו.
צרו איתנו קשר ותשמעו על מסלולי ההכשרה שלנו.
רשימת מקורות:
- Healing the inner child through portrait therapy: Illness, identity and childhood trauma. International Journal of Art Therapy, Taylor & Francis .Carr, S. M. D., & Hancock, S. (2017).
- Reclaiming the inner child in cognitive-behavioral therapy: The complementary model of the personality. American Journal of Psychotherapy, American Psychiatric Association. Hestbech, A. M. (2018).